Monday, August 10, 2009

Review Novel

Ini adalah pandangan aku secara peribadi.
X ada unsur2 iri hati ke paksaan ke. Aku nak
share apa yg aku rasa dgn membaca novel2 ni.
Minta maaf la kpd penulisnya jika apa yg aku tulis
ni mengguris hati..

Aku nak comparekan 2 novel yg baru aku beli n br
abis baca. Novel yg pertama ialah Bila Ada Rindu
tulisan Emma Maizura.


Ceritanya berkisar kpd Dalyla,seorg anak luar nikah yg
diambil sebagai anak angkat oleh sebuah keluarga.
Ada mamat nak kan dia, family nak jodohkan dgn sepupu,
lps tu ada konflik. Lps segala mcm dugaan, akhirnya
kawin gak dgn mamat yg dia suka w/pun mak mertua
x suka. Ada konflik gak lg walau dah kawin tp happy
ending..

Aku mcm x puas ati sikit la baca novel ni psl mcm byk
sgt persamaan dgn novel2 lain. Ada certain part2nya
dan juga dialog2nya tu. Serupa sgt..Permulaannya dah
ok tp bila msk bab konflik2 dah jd mcm sama dgn novel2
terdahulu. Mcm baca balik novel yg pernah dibaca tp
wataknya lain..

Contohnya, part laki Dalyla (Eriel) nak kena kawin dgn
Shira sbb kena tangkap basah. Dia x nak, lps tu msk
keta, mak dia pun msk n gaduh2 pas tu eksiden. Serupa
sgt cam dlm novel Andai Itu Takdirnya(kalau x silap)
terbitan buku prima.

Ok, buku yg kedua ni aku br beli hr Sabtu lps kat kedai buku
Popular. Kt Temerloh aku x jumpa lg buku terbitan sykt ni.
May be aku akan bias sikit la sbb aku mmg die hard fan
Norhayati Berahim ni. Tajuk novel tu ialah Aku Bukan Billy
Milligan.


Aku baca buku ni satu mlm je. Mmg best dan mmg tipikal
Norhayati Berahim punya stail. Sbb apa aku kata gitu,
sbb watak2nya sentiasa berkait ant satu sama lain.
Tp novel kali ni x de la mengundang air mata aku. Gelak
ketawa lg ada la.

Ceritanya berkisar ttg Adam dan Laura. Adam lelaki yg
beku tp Laura seorang wanita yg hangat dan ceria. Of coz
la ada konflik sana sini tp kesudahannya happy. Aku paling
x suke kalau sad ending. Cerita kan, mesti nak happy2..




5 comments:

Eyna's said...

Dua2 ni sy tak beli lg...
kalau jumpa...bleh pinjam ek...hehehe


Dah lama tak g beli buku...
sbb yg beli masa psta buku antarabangsa
dulu pun banyak lg yg tak sempat bc...
le ni kurang skit masa nak ngadap novel...

relevan said...

Kwn jarang baca novel ni..x dan..dulu2 minat juge zaman bebudak..novel karya enid blyton ( alih bahasa )

Saliza said...

Eyna,
Boleh je nak minjam tu keknya kita ni nama je dekat tp nak jumpa mcm ddk jauh sgt..

Relevan,
Kawan pun bermula dgn baca buku2 Enid Blyton juga.. Best ceritanya tu..

Eyna's said...

Sy pun suka buku2 Enid Blyton & Nancy Drew tak silapnya... mmg tulah mula minat membaca ni...besor skit...beralih ke Ahadiat Akashah plak... smpai le le ni...mcm2 lagi...

Saliza said...

Eyna,
Ahadiat Akashah..mesti akak ingat Budak Setan, Bunga Jantan dan Bujang Cintan..