Sunday, August 30, 2009

Mari Memasak..

Actually aku tengah boring ni. Penat menanda
kertas periksa budak-budak. Tu yang buat entry
merapu-rapu ni. Ini sebenarnya aku buat hari
Jumaat tu. Jom layan...

Nak masak apa sebenarnya ni? Bukan lauk tapi
buat popia jer.. Aku memang suka makan popia.
Tapi kalau yang beli tu, intinya cuma tauge dan
karot kan? adik aku tak makan semua tu, so sebagai
kakak mithali, aku kena buat inti lain.

Intinya apa? Mix vege yang segera tu je. Tumiskan
campur dengan lada hitam dan telur. Mari kita lihat
hasilnya.


Lepas tu, semua orang tau nak buat apa dengan inti nikan?
Ya, betul..Isikan ke dalam kulit popia segera tu ya...
Kuantitinya ikut suka ya adik2..


Dah tu tunggu apa lagi, gulung la sesuka hati.
dan tada..., siap satu.


Ok, sila ulangi langkah di atas sehingga habis intinya
ya kawan-kawan. Dan kat bawah ni ialah hasilnya
setelah habis inti.


Ok, step seterusnya ialah menggoreng.


Dan hasilnya...


Aku goreng sikit je. yang banyak2 tu, simpan la dalam
fridge. Esok2 boleh goreng lagi. Tak pun tengah2 malam
kalau tak ada benda nak makan boleh la goreng lagi.
Sambil2 layan bola Manchester lawan Arsenal tu ke...

Ok, dah habis merapu...

10 comments:

tangan hitam said...

waaa sedapnye....buleh jamu mata je la huhu

Saliza said...

TH,
Pegi la beli kat PARAM... tapi intinya lain le..

HaSue said...

tu diaa..resepi akak dah kuar dah..hehe..tak pernah lah sue try inti mix vege tuh kak..kalo yg beli penah gak jumpe kdg2 tu.. adik sue penah buat popia inti kobis,sedap gak.nanti nak try resepi akak nih lak..hehe..tunggu vit R nak menggulung tuh menyelubungi diri dulu.hihi..tq kak eh :)

relevan said...

kalu buat juadah di pagi raya ok tak ni?..pembuka selera di pagi raya dgn popia..

Kak Long Mawar Merah said...

haha..ada program kuali lagi.
Nak try jugak lah...

syahbandar87 said...

wah..ni klu jual kt bazar ramadhan x sampai spuluh minit bleh habis ni.hehe..

Saliza said...

Sue,
Akak pernah dgr juga guna kubis jadi inti tapi tu la tekak QC akak tu tak boleh nak makan kubis dan tauge, tu yang guna mix vege ni..

Saliza said...

Encik Relevan,
Tak pernah la pulak try pagi2 raya.

Saliza said...

Kak Long,
Try jangan tak try..

Saliza said...

Syah,
Tak dan sampai pasar ramadhan kot...
hahaha perasan akak ni kan?