Sunday, July 26, 2009

Cerita Hari Ahad

Aku jarang memasak.. Jeles tgk org masak sedap2.
Makanya hari ni nak tayang gak apa yg aku msk
walaupun... simple sgt.

Ari ni ada kenduri di depan rmh aku. Jd secara otomatiknya
x payah masak..Tp sebab rajin(perasan sendiri..), aku masak gak..
Jgn gelak tau.. Air tgn aku ari ni ialah sardin masak lemak..
Menu ni favorite dr zaman sekolah ni.. Kalau kat asrama dulu,
lunch hari jemaat ni la menunya..



Lps masak, terus iron baju sbb nak gi rmh kenduri.
Lmbt kang kena sound pulak, dah la semlm masa
org potong bawang aku x pegi psl ada kenduri
di jengka 20.. Pegi la tolong itu ini sikit..

Dan spt yg dijangka tuan rmh dah sound masa
aku jumpa dia utk salam td, "hai, br nmpk muka.."
Tp sib baik ada yg ckp :dia dah lama kt bwh khemah sana td..
Biasa la, org kampung mmg pentingkan semangat gotong-royong..

Cerita psl hari Sabtu pulak, aku gi kenduri kat jengka 20, tmpt
aku mengajar la. Mantan YDP Pibg sekolah yg menyambut menantu.
Bila smpai, berjumpa pulak dgn geng2 lama yg dah tkr sekolah,
lama la berborak..Buat mcm rmh sendiri la pulak..

Yg bestnya, dpt jumpa dgn bekas2 anak murid.

Tetiba je ada yg dtg hulur tgn nak salam.

Ada gak murid first yg aku ngajar masa mula
posting dulu. Masa tu dia darjah 3..
Tanya2 aku ingat lg x pd dia, bila aku sebut je nama dia,
suka sgt dia.. Dia ingat aku x ingat dia kot..
Bg update apa dorg buat skrg, aku bg galakan la pd yg tgh study tu..
Dah jd anak teruna n anak dara semua, 21 thn..
Rasa puas hati tgk dorg berjaya n msh ingat gak lg pd cikgu dia ni..


6 comments:

Webmaster said...

emmm.. berasap lah yek dapur aok semalam.... hahahhah....

DaliaLiyana said...

ooo..jengka..dalia penah g skali ..yg kat uitm tu....

Saliza said...

Echam,
dapo koi berasap sokmo keknya bkn koi yg msk tp ari ni koi msk tu yg bangge sgt..

DaliaLiyana,
Ye btul.. tmpt sy dah ade uitm..

mawarmerah2008 said...

Salam cikgu,
Sedap nampaknya resepi Saliza hari ni. Kak Long pun teringat gak masa kat asrama, laut cam ni memang selalu ada. Sekarang ni dah tak pernah pulak Kak Long makan lagi. Ni yang terasa nak masak sardin masak lemak pulak ni.

Saliza said...

Salam Kak Long,
Masak jgn x masak..

Eyna's said...

Amboi....rajin masak....heheh