Tuesday, November 3, 2009

Penilaian 4 Bermula


Kalau zaman aku sekolah dulu dipanggil Peperiksaan
Akhir Tahun. Tapi zaman aku dah bergelar cikgu ni
dipanggil Penilaian 4 pula. Penilaian ini penting bukan
saja nak dapat hadiah tapi juga sebagai penentu
kedudukan murid pada tahun depan.

Penilaian ini bermula hari ini sehinggalah hari Jumaat.
Lepas tu bermulalah sesi pening kepala untuk menanda
kertas jawapan murid. Kalau tulisan elok, senang la.
Dapat tulisan yang kurang, alamat kena banyak sabar.

Aku ada 3 kelas, sebab tahun 6 dah tak periksa subjek
teras. Setiap kelas ada 2 paper nak ditanda. Satu kelas
pulak ada 37/38 orang budak. Puas le mengadap kertas...
Semua guru kelas mesti nak markah cepat sebab nak
tentukan kedudukan murid. Kalau ada mesin boleh
tolong tanda kan best?




4 comments:

relevan said...

Salam cikgu Saliza..
Dulu dulu ada Pernilaian darjah 5..kawan sempat di tahun 1975..

Saliza said...

Encik Relevan,

Masa sy dah tak ada Penilaian Darjah Lima. Sy adalah pioneer UPSR...

Cikgu Jang .. said...

koi dan penilaian dajah 5 ter....tapi dapat 3a1b1c je....

Bab peksa ni, time budok peksa best la, tapi time nanda kertas tu yg hamunnya.....

Saliza said...

Cikgu Jang,

betul sangat ckp aok ter..