Sunday, March 28, 2010

Cukai Pendapatan

Assalamualaikum semua...

Hari ni nak bercerita sedikit tentang tax ataupun
cukai pendapatan. Aku ni dah masuk 12 tahun kerja.
Tak pernah pun lagi buka fail kat LHDN ni. Tahun
2008 aku dah pernah pergi nak buka fail tapi
dikatakan tidak layak lagi. Maka balik gitu saja la...

Tahun lepas, aku dapat naik gred DGA32, dah tentu
la gaji pun naik kan...? maka tahun ni sekali lagi aku
bertandang ke LHDN Temerloh. Aku pergi dengan
seorang kawan yang sama kes macam aku...

Dan seperti yang diduga, memang tersangatlah layaknya
bagi aku untuk membuka fail dan membuat e-filing tu.
Lepas isi borang dan kena fotostat kad pengenalan dan
borang EC, kena la menunggu sebentar untuk mendapatkan
nombor fail cukai..

Lepas dapat tu, kena la pergi ke ruang komputer untuk
mengisytiharkan pendapatan tahunan 2009. Rupanya aku
dah kena cukai sebanyak RM233. Tapi, settle la bab aku.
Kawan aku tu tak settle lagi la pasal penyata yang dia bawa
tu cuma dar bulan Ogos-Disember 2009. Sebab dia tukar
sekolah... Kena la minta yang Jan-Julai tu kat sekolah
lama.

Kena la pergi sekali lagi nanti. Tapi bagus semua kakitangan
LHDN Temerloh ni. Memang aku puas hati sangat berurusan
di sini. So, sapa-sapa yang bekerja tu, dah buat e-filing ke belum?

1 comment:

Jejaka Desa said...

Tak molek keje kene report.Tu yang tak daye nye...