Friday, December 18, 2009

Review Novel

Ha, ni satu lagi aktiviti kawan masa cuti sekolah. Masa tak
cuti pun buat juga aktiviti ni tapi tengok masa juga la.
Aktivitinya ialah membaca novel.

kalau waktu sekolah tu, kena baca sikit-sikit la. Tapi bila cuti
macam ni boleh baca tanpa gangguan. Meh nak cerita sikit
pasal satu buku yang dah dua kali aku ulang baca. Penulisnya
tentulah Norhayati Berahim. Kata die hard fan dia kan...

Buku ni buku pinjam sebenarnya. Tapi sayang lak nak pulangkan
cepat sebab best ceritanya. Walaupun ada orang kata cerita
yang ditulisnya dah kurang "umph" ke tapi bagi aku dia tetap
nombor satu dalam list aku. Ok, ni bukunya.



Tajuknya Chinta. Watak utama dalam novel ni ialah Chinta dan
Raja Akid. Kisahnya Chinta ni tidak mendapat kasih sayang yang
sepatutnya daripada seorang ayah. Ayahnya melebihkan abangnya
saja dalam segala hal. Sampai kena pijak sebab nak masuk asrama.
Mak, mak sedara dan adik-adiknya yang lebih sayangkan dia.

Raja Akid ni pulak, tak suka dengan perempuan sebab dia jumpa
mak dia dengan lelaki lain atas katil. Dia pendam perasaan sorang2
tanpa bagi tahu ayah dia sebab dia kesian dengan ayah dia. Tapi
sejak tu dia tak hormatkan mak dia dah.

Pendekkan cerita, lepas tamat belajar Chinta kerja di kilang ayah Akid.
Masa tu, Chinta ni dah ada pakwe nama Saiful yang mak ayahnya
buta. Raja Akid ni pulak memang takde perasaan langsung dgn
perempuan tapi dia boleh jadi best friend dengan Chinta.

Lepas dah kerja, barulah ayah Chinta sedar yang anak yang diharap
dah tak boleh harap tapi anak yang dipijak tu la yang membantu.
Lepas tu hubungan anak beranak ni pulihla semula tapi tak lama
ayahnya meninggal lepas bergaduh dengan si abang dalam telefon.
Barulah Chinta tahu yang tanah yang maknya duduk dah digadaikan
oleh abang dan dah nak kena lelong.

Macam-macam konflik yang terjadi dalam masa yang hampir sama.
Saiful pulak mintak clash dan Raja Akid yang menghulurkan bantuan.

Ok la, kawan cerita sampai situ je. Kalau korang minat baca novel,
kawan cadangkan korang beli la. kawan pun ingat nak beli juga,
saja nak tambahkan koleksi novel. Tak rugi la beli novel ni.. First
time kawan baca, samapi pukul 2 pagi tak tidur lagi...


2 comments:

redNing said...

xminat la kak baca novel...pnjng sgt..

Saliza said...

Hehehe..
Biasa la tu, jarang jumpa guys yg minat novel cintan cintun ni..