Monday, January 10, 2011

Cuti @ Melaka



Cuti sekolah kali ni aku telah pergi bercuti ke Melaka selama
3 hari 2 malam. Memang pergi terjah aje. Tak ada tempah hotel
ke apa ke.. Aku try dah call Hotel Seri malaysia Melaka tapi tak
ada orang angkat pun. Entah le kot nombor yang aku dail tu salah
agaknya...

Hubby kata kita terjah je. Lagipun dia dah apply cuti pada 17 dan 18
Disember tu. So, kami pun gerak dari Klang pada 17 Disember. Sampai
sana, terus gi Hotel Seri Malaysia tapi kat situ cuma ada bilik untuk
17 Disember je. kami plan nak 2 malam kat Melaka. So, bermulalah
ekspedisi mencari hotel.

Lepas puas cari, dapat la Hotel Orkid. Hotel ni dah dekat dengan bandar
Melaka. walaupun anak komplen sebab tak ada swimming pool, hubby
kata akan pergi ke A famosa Waterworld, so tak payah pool la. Kena bayar
dengan rate yang berbeza la sebab 17 tu Jumaat dan esoknya dah Sabtu
so ratenya lain.

Ini view dari bilik kami yang ditingkat 7.

Masa ni hujan renyai-renyai atau gerimis kata orang... Boleh
nampak Menara Taming Sari tu....

Petang Jumaat tu, kami terjah ke Zoo Melaka. Walaupun dah pernah
ke situ tapi kali ni lain sikit sebab kena berjalan keliling. Sebabnya tram
dah tamat masa operasi masa kami sampai situ. Budak kat kaunter tu siap
bagi warning yang masa tutup adalah pukul 6. tapi taulah, dah berjalan dan
tengok pulak binatang, nak ambil gambar lagi, maka kami keluar lebih
daripada masa tu. Bukan kami saja pun, ada ramai lagi yang lambat.


Hubby dengan iguana. Sib baik tak jadi igauan..hehehe


Me, Emi n the parrots

Esoknya, kami menaiki River Cruise. Ini satu pengalaman yang
menarik bagi aku. Yang bestnya, budak yang bawa cruise ni memang
pandai melayan para penumpangnya. Macam-macam info yang dia bagi.



Masih belum beroperasi


Kami antara penumpang terawal

Selepas naik cruise tu, kami ke muzium kapal dan lain-lain
muzium yang berdekatan. Berjalan kaki saja merentas kawasan di situ
untuk memudahkan pergerakan. Anak dah bising kata lenguh dan
sibuk nak naik beca. Last kat situ kami pergi ke Stadhuys dan
naik beca dari situ.


Emi n "Hang Tuah"


Best juga sesekali naik beca tapi sian pulak pada si tukang kayuh tu.

Lepas tu, kami telah pergi ke Menara Taming Sari. Gayat wei bila nak
naik tu. Sebab tu gambar tak ada masa kat sini. Lagipun bateri kamera
dah merah. Yang tak sempat try ialah Duck Tour. Masa kat dalam Menara
Taming Sari ni baru nampak kat mana stesen Duck Tour ni.

Last day tu, kami check out dan menghala ke A Famosa Resort la pulak.
Kat sini kami masuk ke Animal Safari dan Waterworld. Sempat la juga
tengok persembahan "cowboy town" kat Safari tu. Kami bergerak balik
pada jam 6 petang.



Teruja untuk menyaksikan show


Masa ni belum nula lagi. Masa dah mula, mana sempat nak amik
gambar kan?

Kesimpulannya, memang best cuti kali ni. Tapi memang rasa tak puas
sebab masa yang terhad. Kena pergi lagi lain kali ni....

Oh ya, update pasal Along, my nephew tu. 5/1/2011 baru ni dia dah
dihantar melapor diri ke SBPI Tun Abd Razak, di Pekan. Harapnya
dia akan berjaya menyesuaikan diri kat sana.

2 comments:

Jejaka Desa said...

Banyok tempat menarik kat sane yek.Koi dulu terjoh2 je.

Saliza said...

JD,
kome pun main terjah2 juga...