Wednesday, January 20, 2010

Bicara Kosong

This year aku kena ajar Maths tahun 1 dan 2 kelas tahun 6.
Bg aku tu biasa la biarpun ada sesetengah guru rasa berat
nak ajar tahun 1. Aku suka ajar year 1 ni.

Bila dah stress dengan budak year 6, masuk year 1 ni
rasa ringan kepala. Tengokmuka comel sorang2, rasa aman
je. Lagi satu, kalau kita kena lukis apa2 (cthnya orang), lukis
la tak elok camana pun, tetap gak dia kata teacher pandai
lukis. Cuba masuk tahun 6, tulis senget sikit pun dia komplen.

Lain-lain aku kena ajar Kajian Tempatan tahun 4 & 6, dan
Kemahiran Hidup tahun 6.

Nak cerita pasal murid Year 1 tahun ni sikit. Jumlahnya tak
ramai tahun ni berbanding tahun lepas. Ada 26 orang je, last
year ada 38. Tapi murid last year behave sikit. Tahun ni...
kita ada kat depan pun dia boleh bersepak terajang kat
belakang..

Lagi satu, diorang ni payah sikit nak faham arahan. Main
suka hati je buat. Memang kelakar la..Tadi aku suruh dorang
buat satu line dalam buku, yang dibuatnya, setiap kotak
digaris.. Pada halnya, dah tunjuk satu-satu tu..

Nak tunggu pandai buat,kena banyak sabar la...



2 comments:

relevan said...

Banyak dugaan dan cabaran bila mengajar tahun 1 ni ye cikgu..

Saliza said...

Encik Relevan,

memang itulah cabarannya..Ada gak lg yang terbuang air besar/kecil dlm kelas tu..