Wednesday, June 27, 2012

Pelbagai Cerita

Assalamualaikum

Cerita 1

Alhamdulillah, pada cuti sekolah bulan jun baru ni aku telah berkesempatan untuk melaksanakan ibadah umrah buat pertama kalinya. Ianya satu pengalaman manis yang tak mungkin dapat aku lupakan. Aku pergi bersama suami, anak, ibu mertua dan makcik suami.

Pertama kalinya juga aku mendapat pengalaman menaiki pesawat. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar tanpa ada apa-apa masalah sepanjang 12 hari aku di sana. Bertolak dari KLIA pada 27/5 jam 8.00 pagi. Transit di Jakarta dan tiba di Jeddah jam 5.00 petang waktu di Jeddah.

Bertolak dari Jeddah jam 7.00 mlm dan sampai di Madinah jam 2.00 pg. Beza waktu antara Malaysia dan Arab Saudi  Malaysia awal 5 jam. Kami menginap di Hotel Fayroz yang tak sampai 100 meter dari Masjid Nabawi. Alhamdulilah, dapat bersolat 5 waktu di Masjid Nabawi sepanjang 3 hari di sana. Dapat juga bersolat di Raudhah.

Petang Khamis bertolak ke Mekah. Bermiqat di Bir Ali. Sampai di Mekah lebih kurang jam 10 lebih. Menginap di Zahraht Kamil Hotel. Pukul 12 malam, aku bergerak ke Masjidilharam untuk menunaikan umrah dengan bimbingan mutawif. Selesai melakukan umrah, kami terus berada di Masjidilharam, menunggu untuk solat subuh.

Sepanjang berada di Mekah, dapatlah aku melakukan 6 kali umrah. Alhamdulillah, kesihatan aku baik, cuma suami demam satu hari... Aku cuma batuk dan selsema. Bertolak balik dari Mekah jam 4 petang, terus ke Jeddah. Penerbangan balik jam 12.30 pg waktu Jeddah. Transit di Jakarta dan sampai semula ke KLIA jam 8.30 malam..


Cerita 2

Pada hari Jumaat 22/6/2012 baru-baru ini aku telah dikejutkan dengan berita kembalinya rakan baikku semasa belajar di OUM dulu ke rahmatullah.  Mungkin rakan-rakan  maya ada yang mengenali arwahnya juga. Arwah lah yang telah mengenalkan aku kepada dunia blog ini. Arwah ialah tuan yang empunya blog www.ayang-adleyna.blogspot.com .

Paling menyentuh hati ialah perginya arwah bersama-sama dengan ayahandanya yang tercinta. Diberitakan, arwah telah sesak nafas dan pengsan apabila melihat ayahnya pengsan. Bila dikejarkan ke hospital, doktor telah mengesahkan yang kedua-duanya telah tiada..

Al-Fatihah buat sahabatku, Haslina @ Sarina bt Ahmad. Semoga kau tenang di sana..


Cerita 3

Petang Isnin 25/6 pula aku telah dikejutkan dengan panggilan daripada suami. Rupa-rupanya, hubby telah dikejarkan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang dengan ambulan. Ya Allah, hanya Allah saja yang tahu perasaan aku masa tu.. Hubby dah berada di wad kecemasan tu dari pukul 3 ptg lagi tapi dia hanya call aku pukul 6.30 ptg... Alasannya, dia jangka tak kena masuk wad....

Dah la aku tak tahu macam mana nak drive ke HTAR tu... Hubby relax je suara dlam telefon, siap gelak-gelak dan cakap jangan panik.  Minta tolong jiran hantar ke HTAR lepas maghrib. Hubby masih di wad kecemasan. Bila tengok hubby macam bias, baru rasa lega sikit.

Doktor di Klinik Kesihatan yang buat rawatan biasa tu kesan degupan jantung hubby macam tak stabil, lemah je dia kata. Tu yang dia hantar terus ke hospital walaupun hubby rasa sihat. Dah uruskan pasal masuk wad tapi sampai pukul 10 mlm masih kat situ juga. Last-last, hubby suruh balik walaupun aku nak tunggu. Dia kata dia sihat, paksa juga aku balik.

Aku sampai rumah dlam pukul 10.30, hubby sms pukul 10.40 tu dia baru dapat masuk wad. Esoknya, Selasa tu aku gi sekolah dengan separuh hati. Nekad juga gi jumpa GB, minta Guarantee Letter dan minta cuti. GB terus luluskan. Jumpa anak dan pesan suruh balik dengan jiran. Balik rumah kejap, ambil sampel ubat hubby dan drive ke HTAR. Tawakal aje drive sorang2.

Sampai wad, hubby terkejut sebab dia tak jangka aku datang. Masa tu ada 2 orang doktor tengah check hubby. Dengar dorang bincang untuk refer hubby sama ada ke IJN atau Hospital Serdang. Hubby pilih Hospital Serdang sebab tahun 2009 dia buat rawatan kat situ. Lepas tu, dalam pukul 11 lebih doktor pakar pula datang, masa tu hubby tengah buat rawatan ECG.

Bila hubby keluar dr bilik rawatan tu dia bagitau yg dia boleh balik. Tak perlu refer ke mana2 pun sebab bukan serangan yang macam dulu, salur tak tersumbat pun.. Doktor di klinik tu yang paranoid sangat dia kata.. Dan, alhamdulillah, hubby dah boleh keluar wad.

Cerita 4

Petang tadi pergi ke Tabung Haji. Dan selamat mendaftar untuk menunaikan haji. Kalau ikut tarik yang dia bagi tadi pada tahun 2050. Kalau panjang umur, insyaallah, akan sampai ke sana. Dan mana lah tahu, kot-kot dapat rezeki awal pulak kan?

Ok, bye..

4 comments:

Nizam said...

Moge2 diawalkan.InsyaAllah..

Kump. Anak2 Muda Keluar UMNO said...

.

(( Take Note )) UMNO BODOH - Kenapa BN Tak Buat HUDUD Sejak 50 Thn dulu?



Tak ada apa yg perlu dijelaskan lg. Tak ada apa yg perlu diterangkan lg. Tak ada apa yg perlu diperincikan lg. Pemuda dan Puteri UMNO sememangnya BODOH.

Bila kaum Cina menolak HUDUD, pandai pulak mereka sibuk2 nak bercakap pasal HUDUD. Yg Barisan Nasional yg dah memerintah lebih 50 tahun tak pernah buat HUDUD , 'Ada ko kisah'? Kepala otak pemuda dan puteri UMNO letak kat mana?

Bodoh sangat kalau ada orang kata mengundi UMNO yg dah memerintah 50 tahun tanpa HUDUD lebih baik berbanding kaum cina yg tak faham HUDUD menolak HUDUD.

Jadi, fikirkan sy ada alasan cukup kuat kenapa menolak BN dan menerima PAKATAN RAKYAT. Sememangnya mereka tak pernah buat HUDUD sejak 50 tahun dulu. Dan pemuda dan puteri UMNO memilih utk jadi BODOH.


(Edit, copy & paste dari 'Page FB Kump. Adik2 Keluar UMNO')








~Janji Ditepati - Kami Tak KEBULUR dengan Jawatan dalam UMNO!! ~
1 ~ http://www.tranungkite.net/v11/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=32381
2 ~ http://www.sabahforum.com/forum/sabah-malaysia-international-politics/topic28065.html
3 ~ http://www.utaraonline.net/v4/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=22146
4 ~ http://www.selatanonline.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=196#196


5 ~ http://www.detikdaily.net/v6/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=1

Norzie hany said...

Salam kenal.
Singgah n follow sini...org Jengka berapa ye?

Anonymous said...

In a time span of 3 years TOMS shoes has been successful in providing shoes to more than 600,000 pairs of tiny little feet.A type of leather that has become very popular in recent years along with the popularity of cowboy boots for men and women is that of the exotics such as Crocodile, Ostrich, Shark, and Lizard. Crocodile leather comes from animals legally farmed in The South Pacific and also in South Africa. Ostrich also comes from farm raised animals and are generally soft and very easy to shape. The leather from sharks is an extremely resistant and resilient.[url=http://www.cheaptomsbuy.com]Cheap Toms[/url] The varieties accessible at Toms shoes appear in altered and actual alien colors, shapes and fabrics. The basal appearance of shoes is alpargata, mostly begin in Argentina. But TOMS took the Alpargata to the next level. The best affair about TOMS is that if you boutique from them, you not alone get a shoe of your best but you accord in an actual blue-blooded amusing could cause which makes you feel good. The shoes are calamus weight and actual accidental in looks. The central exceptional superior covering and alfresco elastic sole makes the shoes actual adequate and aswell keeps them warm. They are absolute for an accepted circadian base use. Their a lot of accepted appearance is Cordones which are best for jailbait women. It's the American acclaimed cast which is originally advised for poor children.Terrasoless shoes and footwear are the result of hybrid thinking and redefine the definition for comfort that can be experienced on wearing after a long day's work. Latest technology has been used to create this ultra lightweight footwear that is completely friendly to one's foot. Made from environment friendly components, Terrasoless shoes and footwear use recycled material even for packaging and part of sales are donated for the green cause. Terrasoles shoes are an eco-friendly brand that cares for the environment and are made with recycled materials employing environmentally friendly technologies. This brand of shoe is comfortable yet stylish and is available in various shapes and designs like sandals and flip-flops, clogs, mules and loafers. Terrasoless slippers can be comfortably used for both indoors as well as outdoors as these have a removable insole for easy washing. [url=http://www.onlinetomsoutlet.com]Toms Shoes[/url] What further makes this brand even more desirable is their "One for One" charitable cause under which they donate a pair of new shoes to a child in need for a pair they sold. Therefore if you buy a pair of Toms Shoes for yourself a poor child somewhere will get a new pair of shoes as well. This social cause is getting a huge amount of support and appreciations from NGOs and Social Groups who work for needy children from all over the world. After a few hours of wearing TOMS, they will stretch slightly to conform to your feet. Please try your TOMS on a carpeted surface to keep them as clean as possible until you know they are the correct size. We do not accept returns or size exchanges on shoes that show wear or use. [url=http://www.tomsfans.com]Cheap Toms Sale[/url] Shoes For Health American Express
Relate Post
[url=http://barffaus.fi/olisiko-barf-sopivin-koiranruoka-omalle-lemmikillesi#comment-18963]toms online high quality for you discount outlet[/url]
[url=http://hlwlink.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1291983&extra=]best toms high quality for you discount sale [/url]